Hoppa till innehåll

Paddorna på Valö

  • av

De flesta som övernattat på Valö sommartid har troligen träffat på paddorna. I skymningen och på natten sitter de ofta mellan husen samt på stigen mellan Hultet och Fyrhuset.

Jag har fått berättat för mig att det är strandpaddor även kallade stinkpaddor. Men efter att ha fördjupat mig lite i ämnet har bilden ändrats.

Länstyrelsen gjorde 2016 en inventering av strandpaddan längs Bohuskusten. Arbetet resulterade i denna rapport, på sidan 51 finns ett lite längre avsnitt om just Valö. Bland annat står det att det största hotet mot strandpaddan är vanlig padda som förekommer i riklig mängd på ön.

Med denna nya kunskap började jag fundera på hur jag skiljer en strandpadda från en vanlig padda. Det visade sig ganska enkelt eftersom strandpaddan har en tydlig gul linje längs ryggen. Häromkvällen gav jag mig ut på en mycket ovetenskaplig inventering. Jag räknade till totalt 12 paddor vid husen kring fyrhuset samt längs stigen. Samtliga dessa var vanliga paddor.

Min fundering är hur det ser ut med beståndet av strandpaddor. Finns de kvar och var håller de i så fall hus?

Oavsett är det viktigt att påpeka att samtliga kräldjur i Sverige är fridlysta. Tänk på detta om ni är ute och går på kvällen och natten. Jag brukar alltid använda pannlampa för att inte riskera att trampa på en av dessa vänner.

Alldeles nyligen har det dykt upp en helt unik hybrid. Hen har fått namnet ”Fläckis” av en anonym medlem. Som av en händelse sågs hen första gången i samband med linoljemålning av Lillstugans dörrfoder. Kanske ville denna individ smälta in bättre mot berghällen?