Hoppa till innehåll

Grönlandsroll – Från överlevnad till tävlingssport

Föredragare: David Täng, Rolltokarna

Sista helgen i augusti kommer GKF i samverkan med Rolltokarna, en förening för grönlandsroll anordna roll-SM på GKF. Inför SM kommer David Täng att hålla föredrag om grönlandroll på GKF:

”Grönlandsroll – Från överlevnad till tävlingssport.”

En nödvändighet för att överleva i arktisk eller sub-arktisk miljö i en kajak är att kunna rolla. Men konsten och traditionen höll på att dö ut då motorbåtar och gevär är mycket effektivare. På Grönland insåg man att ett kulturarv snart skulle vara borta om inte kunskaperna levde vidare. Tävlingar i paddling, repgymnastik, harpunkastning och roll startades för att hålla traditionerna vid liv.

David Täng började rolla för cirka 10 år sedan och det har blivit hans passion. Först självlärd men sedan har både kompisar och elit-rollare hjälpt till. David har tävlat i både Danska och Svenska mästerskapen i Grönlandsroll. 2023 vann han båda. Han är idrottslig ledare i föreningen Rolltokarna som tränar roll en till två gånger i veckan.

Bra länka för er som vill lära mer: www.qajaqrolling.com www.rolltokarna.se www.kanot.com/grenar/havskajak/tavling/gronlandsroll www.rollsm.se

Paddelkommitten bjuder på fika och hoppas detta blir ett tillfälle att bli intresserad av att vara delaktiga i roll-SM som publik, funktionärer eller rent av tävlande?

Vi ses!

Datum

22 feb 2024
Expired!

Tid

18:00 - 20:30
Kategori