Hoppa till innehåll

Kallvattenövning

Värd: Peter Kane

Fler och fler upptäcker möjligheten att paddla även när vattnet är riktigt kallt. Redan nu är det vinterlika temperaturer i vattnet och kallare blir det, kanske till och med snö på land och is på stränder och på delar av eller hela våra paddelvatten. Att öva i kallt vatten ger ett bra underlag för att komma på hur du behöver förbereda dig för en situation där någon hamnat i vattnet.

(Och även om det inte alltid är regelrätt vinterpaddling det handlar om på vår och försommar är ju vattnet hos oss fortfarande i maj, förmodligen till och med en bit in i juni, mycket kallare än lufttemperaturen antyder.)

Kallvattenövningen har inget spikat program utan det brukar bli vad de som kommer vill göra eller prova. Vi brukar i alla fall börja med att paddla en mycket kort tur i närheten av Saltholmen.
När vi kommit tillbaka blir det tillfälle att, i tryggt sällskap och alldeles intill bryggan, göra ditt eget urval av bland annat:
  • prova hur din klädsel fungerar i kallt vatten.
  • uppleva hur du själv reagerar i kallt vatten.
  • öva på räddningstekniker du redan kan vid mer somrig temperatur.
  • prova räddningstekniker du håller på att lära dig.
  • prova hur din klädsel fungerar när du kommit upp ur kallt vatten.
  • uppleva hur du reagerar när du kommit upp ur kallt vatten.
  • titta på hur andra gör och reagerar, och vilken klädsel och utrustning de har.

Du behöver inte välta med kajaken för att komma i vattnet, det går bra att gå i från brygga eller ramp också.

Vi håller inte på så värst länge i vattnet, men det är värdefullt ändå.

Vi brukar inte ha någon direkt utbildning, i alla fall ingen planerad eller av någon nämnvärd omfattning, men tips om vad man som paddlare kan vänta sig av kallt vatten och hur man kan förbereda sig blir det iallafall.
Vilken klädsel du än väljer är det bra om du också har med dig ett fullständigt ombyte, vattentätt förpackat, gärna tillsammans med en handduk.
När vi är klara blir det egen medhavd fika/lunch utomhus för de som vill.
Alla medlemmar är välkomna. Ingen föranmälan, bara att dyka upp.
Klädsel vid paddling i kallt vatten är ett stort ämne. Väldigt kort kan man säga så här: En välsittande torrdräkt (för paddling) med ett eller flera lager kompakt (inte fluffigt) ull- eller konstfiberunderställ , anpassade för vattentemperaturen snarare än vädret, är så gott som undantagslöst bästa klädsel, och de för vinterpaddling anpassade handskar eller vantar du trivs med, gärna kombinerat med en neoprenhuva eller liknande i beredskap. Alla bomullsplagg är direkt olämpliga. Våtdräkt under vindtätt skal kan fungera i vissa fall men har flera nackdelar, till att börja med överhettning och skav under paddling och sedan nedkylning i luften efter nerblötning. Mycket erfarna paddlare kan ibland använda tuiliq (googla) eller liknande.
Det finns de som vid väl valda tillfällen paddlar i vanliga men väl valda kläder. Just kallvattenövningen kan ju vara ett lämpligt tillfälle att prova hur/om sådan klädsel fungerar i kallt vatten (jättedåligt), och när du kommit upp (jättedåligt) …
Välkommen!
Peter Kane

Datum

11 dec 2021
Expired!

Tid

11:00 - 13:00
Kategori