Hoppa till innehåll

KURS: Kamraträddning, grunder

Att kapsejsa och gå ur kajaken på havet kan beroende på situation vara allt från helt oförargligt via besvärligt till farligt. Med en kamraträddning kan en paddlare som sitter i sin kajak snabbt hjälpa en i alla fall någotsånär pigg paddlare som ligger i vattnet tillbaka upp i dennes kajak, med sittbrunnen tömd på vatten. Efter räddningen kan man antingen fortsätta paddla som innan, bara lite blötare, eller i alla fall ha skaffat sig bättre förutsättningar för att fortsätta att lösa situationen.

Vi går grundligt igenom en tillförlitlig metod för kamraträddning som kan fungera i praktiskt taget alla förhållanden och situationer, samtidigt som den minimerar riskerna för såväl den nödställde som för räddaren.

Innan vi går igenom och övar på att rädda, och att bli räddad, övar vi på grundläggande delar av den manöverteknik som behövs för att i måttliga förhållanden nå den som skall räddas.

Om tiden medger går vi igenom och övar några varianter av metoden och vilka för- och nackdelar de har i olika situationer.

Kursen passar alla som har paddlat åtminstone några gånger tidigare.

 

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid.

Under räddningsövningarna blir du förstås genomblöt. Även om vattnet är någorlunda varmt så här års är det bra om du har torrdräkt eller våtdräkt och ombyte, eller i alla fall badvänlig klädsel och ombyte. Själv räddningsövningarna är inte förrän i slutet av kursen och innan vi börjar med de övningar där du blir blöt kommer vi att göra ett kort uppehåll för fika, som du själv tar med. Då kan du passa på att byta om från vanliga paddelkläder. Vi är då förmodligen en bit bort från GKF, så att du behöver byta om på en strand.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

Lånekajak på kursen
För dig som vill använda en av våra lånekajaker på kursen gäller boknings- och lånereglerna som vanligt. Du får alltså inte göra fler bokningar än vanligt för att vara med på kurs.

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

29 aug 2023
Expired!

Tid

17:30 - 20:30
Kategori