Hoppa till innehåll

KURS: Manöverteknik, fortsättning, nivå 1

När du har paddlat havskajak ett tag och lärt dig de grundläggande manöverteknikerna vill du kanske ha fler valmöjligheter, manövrera snävare snabbare och elegantare. Du kanske också vill göra “flera manövrar i en”, så att du inte behöver korrigera följden av en manöver med en annan. Allt detta är saker som inte bara gör paddlingen roligare, du blir också säkrare.

Vi går igenom teorin bakom och övar på olika styrtag och tekniker så att du kan använda dem på ett effektivt sätt, och samtidigt minska risken för att kapsejsa eller skada dig under en manöver. 

Moment vi kommer att gå igenom är bland annat förliga styrtag, sidoförflyttning vid stillastående, och kantning av kajaken. Du får prova hur kajaken mer i detalj reagerar på påverkan från saker som styrtag, kantning och tyngdpunktsförflyttningar.

För vem
Kursen passar både dig som inte paddlat så länge men som kommit en bit med grunderna i manöverteknik och vill komma vidare, och dig som är mera erfaren men inte lagt så stor vikt vid din manöverteknik tidigare.

Det är bra om du hunnit öva lite på de moment som ingår i kursen Manöverteknik, grunder, det vill säga sveptag, glidande lågt stöd, rotation på stället, kurshållning och akterliga roder. Däremot behöver du inte ha gått den kursen.

Paddel
Tekniken vi går igenom är främst avsedd för så kallad vanlig paddel, även kallad europapaddel, men med viss egen anpassning fungerar det mesta naturligtvis även för grönlandspaddel. Vingpaddel är däremot inte lämplig för denna kurs.

Kajak
I den här kursen använder vi inte roder men den passar även dig som har en havskajak med roder, om du fäller upp det. Paddlar du i vanliga fall med roder bör du ju ändå kunna klara en situation där rodret inte fungerar.

Du bör kunna justera fotstöden i den kajak du använder på kursen.

Du kommer sannolikt att kunna göra mer och lära dig lättare om du genomför kursen i en havskajak som är konstruerad för att paddlas utan roder. Av våra lånekajaker är därför Saluti, Sunnan, Kuling, Virvel och Il Tempo Gigante de som är lämpligast.

Speciell klädsel
Vid något tillfälle kan det hända att det droppar vatten från paddeln ner i nacken på dig. Det kan ju på sitt sätt vara väldigt uppfriskande, men om du inte gillar det kanske du vill ha det i åtanke när du väljer klädsel.

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att börja med en genomgång på land, så du behöver inte ha flytväst och kapell på från början. Ungefär i halvtid gör vi ett kort uppehåll på någon strand för fika, som du själv tar med.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

Lånekajak på kursen
För dig som vill använda en av våra lånekajaker på kursen gäller boknings- och lånereglerna som vanligt. Du får alltså inte göra fler bokningar än vanligt för att vara med på kurs.

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

11 sep 2023
Expired!

Tid

17:00 - 20:00
Kategori