Några tips om kajakvård – och därmed säkerhet
Kanske har du redan koll på det här, eller så kan vi bidra med något litet tips eller fenomen du inte kände till:
Så här kan du få din kajak att hålla sig hel, fräsch och säker längre.
Varje gång
Torka ur saltvatten, sand och skräp med sötvatten efter varje paddling.
Vatten som står i kajaken kan med tiden absorberas av laminatet och kajaken blir då tyngre (om den är av polyester, vilket de flesta glasfiberkajaker är). Vattnet kan även medföra dålig lukt och beläggningar av alger, svamp och annat. Sand och smuts binder fukt och fungerar dessutom i längden som slipmedel. Saltvatten torkar dåligt medan sötvatten dunstar efter ett tag. Stående vatten vintertid kan medföra frostsprängning i fogar och skrymslen vilket försvagar skrovet eller skapar läckage.
Förvara kajaken med luckorna avtagna.
Med luckorna av kan eventuellt kvarvarande sötvatten avdunsta och dåligt lukt vädras ut. Dessutom finns ingen risk för under- eller övertryck på grund av temperaturförändringar, som kan skada fogarna i skrovet. Stoppa till exempel in luckorna i packutrymmena.
Lyft inte kajaken i däcklinorna eller stävhandtagen.
Linorna på kajaken är till för att hantera kajaken när den är i vattnet, även de som har handtag, i stävarna. Linor och fästen är i allmänhet dimensionerade för att klara påfrestningar vid olika sorters räddningar och bogsering, men ju oftare eller mer de belastas desto oftare behöver de spännas eller bytas. Skulle en lina gå av, eller dess fäste lossna, när kajaken bärs i den kan det skada både den som bär där den går av, den som bär i andra änden av kajaken och själva kajaken. Skulle en lina gå av vid hantering i vattnet kan någon göra sig illa och en räddning eller bogsering försvåras.
Varje år, minst
Vaxa kajaken varje vår.
Vax eller andra medel för behandling av plast skyddar kajaken från solens skadliga UV-strålar och från oxidering, båda gör i längden plasten såväl missfärgad som skör. Dessutom fäster såväl smuts som vatten (och is) sämre på skrovet, och du behöver inte spola av eller tvätta kajaken lika ofta eller noggrant, oftast räcker det att bara torka ur sittbrunnen. Moderna vaxer och liknande medel är mycket lättarbetade, och till en kajak går det bara åt lite. Gammalt akrobatordspråk: “Vaxa aldrig durken”. Den blir hal och ökar kraftigt risken för halkolyckor. (Durken är golvet i sittbrunnen.)
Se över däcklinorna.
Solen, tiden och upprepade belastningar tär på däcklinorna. Fasta linor blir ofta svagare, okomfortabelt smala att hålla i, och slacka. Elastiska linor tappar både färgen, styrkan och spänsten. Kontrollera även linornas fästen i skrovet och knutar så att de är i bra kondition. Byt ut eller spänn linorna om det behövs. Fasta linor skall vara så hårt spända att man kan kontrollera kajaken med dem utan att det blir för vingligt, men inte så hårt att det är svårt att få in fingrarna under dem. Fem millimeter är den vanligaste dimensionen.
Metalldelar.
Kontrollera att alla skruvar är åtdragna. Kontrollera också att allt stål är rostfritt, till exempel i skruvar, muttrar och brickor i däcksbeslag, fotstöd och rodersystem. Byt ut delen annars, den kommer att rosta sönder i kontakt med saltvatten. Även på rostfritt stål kan det med tiden bildas ytrost vilket med tiden kan förstöra delen. Polera bort ytrosten, till exempel med Autosol. Förenklat kan man säga att aluminium ärgar i kontakt med andra metaller, och med tiden även i kontakt med saltvatten. Ta bort ärgen, till exempel med Autosol, eller byt ut delen, och se till att det är något icke ledande material mellan aluminium och annan metall.
Vid behov
Smörj luckorna, kolla fånglinor och deras fästen.
När luckorna är svåra att få på eller av sliter det både på paddlaren och luckorna. Smörj luckans kontaktyta mot lucksargen med silikonfett, du hittar det till exempel på rörmokeriavdelningen i järnaffären, ibland kallas det armaturfett. Det går åt pyttelite på varje lucka varje gång, kanske som en ärta eller två. Du kan behöva upprepa behandlingen några gånger varje år. Akta så att du inte får silikonfett någon annanstans, det blir superhalt och är svårt att få bort. Kontrollera samtidigt luckornas kondition, fånglinorna och deras fästen.
Laga gelcoaten.
Gelcoaten på utsidan av kajaken fungerar som ett slitskikt. Det är även det som gör kajaken vattentät, utifrån då (om den är av polyester, vilket de flesta glasfiberkajaker är). Du behöver egentligen bara laga de repor som går igenom gelcoaten, så att man ser laminatet under. Laminatet under gelcoaten kan nämligen med tiden ta upp vatten och försvagas. Är laminatet inte skadat behöver du bara fylla repan med gelcoat, vilket i allmänhet kan vänta till efter sommaren. Är laminatet skadat behöver det lagas, hur bråttom det är beror på skadan. Sprickor i gelcoaten, vilka vanligtvis uppstått på grund av slag eller för hög belastning, går ner till laminatet fast det inte syns. De bör lagas med gelcoat, eller i alla fall tills vidare fyllas med till exempel epoxi.
Ersätt bortslipad gelcoat.
Om gelcoaten har slipats bort genom nötning, vilket är vanligt på kölen i stävarna, gäller det att ersätta den innan slitaget når ner till laminatet. Undvik så långt det går att dra kajaken på sand och klippor så dröjer det längre tills du behöver åtgärda nötningen – i längden är den ganska oundviklig. Du kan också förstärka köllinjen redan i förväg, med specialtejp eller gelcoat och/eller laminat av olika slag.
Lycka till,/Paddelkommittén
Gratis visselpipa till din flytväst
Du som inte redan har en visselpipa i din paddelväst kan nu hämta en till dig själv, i det vita skåpet i klubbrummet. Där hittar du även en bit snöre att knyta fast den med.
Fäst den förslagsvis med ett snöre i paddelvästen och stoppa den, tillsammans med snöret, i en ficka där den är lätt att komma åt. En del paddelvästar har färdiga fästöglor för snören inuti en eller flera fickor. En bra längd på snöret kan vara att du lagom kan använda visselpipan när du vrider på huvudet så mycket du kan.
Reflexfolie till din paddel och kajak
Vi kommer inte att köpa in ny reflexfolie. Den folie i stora ark som vi hade tidigare går inte längre att köpa och alternativen har mycket högre pris. Å andra sidan är de säkert samtidigt både bättre och mer långlivade.
I skrivande stund kan vi tipsa om 50 mm bred reflextejp med SOLAS-certifiering på Jula till ett ovanligt bra pris.
Första förband, kajak
- Sårtvätt-servetter, 6 st
- Plåster 6 st
- Stort täckplåster, 2 st
- Större täckplåster, 1 st
- Blodstoppare 4-in-1, (sårkudde + tryckförband/kompress +3 m binda)
- Alvedon 500 mg, 4 tabletter
- Skyddshanskar-nitril, 1 par
- Fästingborttagare
- Elastisk binda, bredd 8 cm, längd 4 meter
- Sax, bandagesax
- Isolerband, plast – paddelskavsår mm
- Räddningslakan, 160 x 210 cm
- Liten kniv
- Ficklampa
- Duk, frottéplast 35- 50 cm
- Reflexband
Detta är Cederroths ”lilla”-första –hjälpen, modifierad och kompletterad.
Allt packat i Sea-to-Summits Dry-pack 1 lit., vattenskyddad.