Kanotsegling på GKF
Göteborgs Kanotförening är samlingspunkten för kanotsegling på västkusten. Här har omkring 50 större kanoter och ett 20-tal juniorbåtar har sin hemmahamn. De större kanoterna, Kanotjakter, D- och E-kanoter ligger förtöjda vid föreningens brygga, medan de mindre kanoterna C-kanot, IC och juniorbåtar dras upp på land mellan seglingarna. Under fliken GKF:s flotta finns alla större kanoter listade samt lite info om varje kanot.
Föreningen anordnar varje år ett antal kappseglingar. Tisdagseglingarna som går av stapeln vår och höst är ganska informella tillställningar, där man deltar i den utsträckningen man vill och banan seglas runt fasta märken. DM, som seglas i mitten av juni, är en formell kappsegling med bankappsegling i en serie om sex seglingar. Den är öppen för deltagare från hela landet och samarrangeras med Internationella regattan för IC-klassen, där inbjudan även går ut internationellt. I övrigt brukar det seglas ett antal mer lättsamma kappseglingar under sommaren tex. Henrys Minne som är en kappsegling till Valö tillsammans med paddlarna (gärna kombinerad med övernattning och samkväm på Valö) och Kräftköret som seglas på förmiddagen före Kräftskivan i Augusti.
Varje säsong brukar föreningen även arrangeras någon korteskader eller Raid (eskaderkappsegling) över en helg. Detta brukar vara ett bra tillfälle att samla ihop en stor grupp av föreningens segelkanoter, som kan visa upp sig i vår närmaste skärgård.
Dessutom förekommer naturligtvis en rad privata initiativ med olika grupperingar som eskaderseglar längs Bohuskusten under semestertid eller gör andra kortturer tillsammans.
Att segla kanot är både spännande och roligt. Det känns som att segla jolle samtidigt som man kan ha båten full med utrustning och ge sig ut på långsegling. Det uppfällbara centerbordet gör att man i lugnt väder kan ta sig fram nästan var som helst. Eftersom man befinner sig nära vattenytan kan man spana in bränningarna just i tid för att undvika dem. I hårt väder kan det bli ett äventyr både att segla, skota och samtidigt hinna med i sjökortet.
En segelkanot är snabb för sin storlek, till skillnad från jollar. De flesta typer av segelkanoter har så kallade hängbrädor där seglaren hänger ut för att väga upp kanoten när det blåser. Det betyder att seglarens vikt är av mindre betydelse. Alla tävlar därför i samma klasser oavsett kön. Trots sin litenhet lämpar sig segelkanoten inte bara för kappsegling. Konstruktionsregeln för kanotklasserna bjuder att det ska finns utrymme för packning och, i de större klasserna, möjlighet att sova bekvämt ombord.
Det finns också många gamla fina välbevarade segelkanoter på föreningen. Flera av dem har blivit K-märkta!
Göteborgs Kanotförening har också en omfattande ungdomsverksamhet inom kanotsegling. Läs mer om det under rubriken Ungdom.