Kallvattenövning
Värd: Peter Kane
Fler och fler upptäcker möjligheten och tjusningen i att paddla även när vattnet är riktigt kallt. Redan nu är det vinterlika temperaturer i vattnet och kallare blir det, kanske till och med snö på land och is på stränder och på delar av eller hela våra paddelvatten. Att öva i kallt vatten ger ett bra underlag för att komma på hur du behöver förbereda dig för en situation där någon hamnat i vattnet.
(Och även om det inte alltid är regelrätt vinterpaddling det handlar om på vår och försommar är ju vattnet hos oss fortfarande i maj, till och med en bit in i juni, mycket kallare än lufttemperaturen antyder.)
Kallvattenövningen har inget spikat program utan det brukar bli vad de som kommer vill göra eller prova. Vi brukar i alla fall börja med att paddla en mycket kort tur i närheten av Saltholmen.
När vi kommit tillbaka blir det tillfälle att, i tryggt sällskap och alldeles intill bryggan, göra ditt eget urval av bland annat:
- prova hur din klädsel fungerar i kallt vatten.
- uppleva hur du själv reagerar i kallt vatten.
- öva på räddningstekniker du redan kan vid mer somrig temperatur.
- prova räddningstekniker du håller på att lära dig.
- prova hur din klädsel fungerar när du kommit upp ur kallt vatten.
- uppleva hur du reagerar när du kommit upp ur kallt vatten.
- titta på hur andra gör och reagerar, och vilken klädsel och utrustning de har.
Du behöver inte välta med kajaken för att komma i vattnet, det går bra att gå i från upprätt kajak, flytbrygga eller ramp också. På så vis kan du vara med även om du inte ens har kajak med dig, men då kan du behöva vänta ett tag i början medan vi paddlar oss lite varma. Du kan till och med komma och bara titta från bryggan också, prata med de som håller/hållit på i vattnet, och se vad de har för utrustning. Vi håller inte på så värst länge i vattnet, men det är värdefullt ändå.
Vi brukar inte ha någon direkt utbildning, i alla fall ingen planerad eller av någon nämnvärd omfattning, men tips om vad man som paddlare kan vänta sig av kallt vatten och hur man kan förbereda sig blir det iallafall.
Vilken klädsel du än väljer är det bra om du också har med dig ett fullständigt ombyte, vattentätt förpackat, gärna tillsammans med en handduk.
När vi är klara blir det gemnsam egen medhavd fika/lunch för de som vill. Bastu har vi ju också.
Alla medlemmar är välkomna. Ingen föranmälan, det är bara att dyka upp. Du behöver inte har varit på bassängträning för att vara med.
Klädsel vid paddling i kallt vatten är ett stort ämne. Väldigt kort kan man säga så här: En välsittande torrdräkt (för paddling) med ett eller flera lager kompakt (inte fluffigt) ull- eller konstfiberunderställ, anpassade för vattentemperaturen snarare än vädret, är så gott som undantagslöst bästa klädsel, och de för vinterpaddling anpassade handskar eller vantar du trivs med, gärna kombinerat med en neoprenhuva eller liknande i beredskap. Alla bomullsplagg är direkt olämpliga. Våtdräkt eller andra neoprenplagg under vindtätt skal kan fungera i vissa fall men har flera nackdelar, till att börja med överhettning och skav under paddling och sedan nerkylning i luften/vinden efter nerblötning. (Mycket erfarna paddlare som räknar med att göra en grönlandsroll istället för att lämna sittbrunnen vid en kapsejsning kan ibland använda tuiliq (googla) eller liknande. Ofta har de ändå speciellt anpassade kläder och skor under tuiliqen.)
Det finns de som paddlar i kallt vatten i vanliga men väl valda kläder. Just kallvattenövningen kan ju vara ett lämpligt tillfälle att prova hur/om sådan klädsel fungerar i kallt vatten (jättedåligt), och när du kommit upp (jättedåligt) …
Peter Kane
Välkommen!