Hoppa till innehåll

Ungdom

B-kanoter utanför Saltholmen.

Ungdomssektionen utgörs av drygt 25 barn och ungdomar. Varje onsdag under säsongen som börjar någon gång i april och som avslutas i september så fylls hamnplanen vid sextiden av optimistjollar, A- och B-kanoter, på väg ut för veckans träning på vattnet. Vi genomför också dagseglingar en helg på våren och en på hösten samt ett Valöläger i slutet av sommaren. På vintern blir det fika och bildvisning samt ett höghöjdsläger på skidor för de som vill!

Det övergripande målet är att utbilda och träna ungdomar inom segling med inriktning mot kanotsegling. Juniorkanoternas snabba skrov gör dom roliga att kappsegla med, men det speciella med segelkanoterna jämfört med andra jollar är att de även är byggda för att kunna långsegla med packningen i kanoterna. Därför jobbar vi med båda delarna och tränar teknik och kappsegling men ger oss också ut på kortare dagseglingar på helger. Vi vill uppmuntra till äventyr och camping i liten båt som är en del av kanotseglingens hjärta.

Ungdomsverksamheten på GKF startades i slutet av 1980-talet och har sakta utvecklats till den livliga verksamhet som den är idag. Antalet juniorkanoter är idag 20-25 stycken och utgör en stor del av GKF´s segelkanotflotta. Dessutom har vi 5-10 optimistseglare varje år eftersom A-kanoten är för svårseglad som första-båt. Seglarskolan består av tre steg där optimistseglingen alltså utgör steg 1, A-kanoten som seglas upp till 14 år är steg två och B-kanoten som seglas av mer erfarna juniorseglare upp till 18 år är steg tre. Målet är att ungdomarna skall stanna inom kanotseglingen även i högre åldrar och segla IC-, C-kanoter eller någon annan klass. Vi har därför fått pengar av Kanotförbundet som investerats i en C-kanot för ”äldre juniorer”.

A-kanoter på väg in mot hamnen