Hoppa till innehåll

Om GKF

En av föreningens paddlare beundrar ungdomarna i seglarskolan.

I stadgarna för Göteborgs Kanotförening går det att läsa: Göteborgs Kanot Förening är en ideell förening. Den stiftades den 11 april 1911 och har till uppgift att verka för kanotidrottens utveckling och spridning, väcka och vidmakthålla intresset för kanotsegling och paddling, ge medlemmarna tillfälle till tävlan, trevlig samvaro och ett sunt friluftsliv i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé

Idag är GKF en välmående och aktiv förening med strax under 700 medlemmar. Vi är fokuserade på kanotlivet ur ett frilufts och umgängesperspektiv snarare än tävling, även om vi har viss tävlingsverksamhet inom kanotsegling.

Att föreningen är ideell innebär att det är medlemmarna som hanterar arbetet på föreningen. Både när det gäller drift och underhåll av föreningens resurser såsom hus och båtar. Men även att det är medlemmar som ser till att våra aktiviteter blir av och arrangerar kappseglingar, seglarskola, kräftskiva och paddelturer med mer. Föreningen har flera kommittéer som har ansvar för sin specifika del men det finns inget som hindrar att medlemmar utanför kommittéerna tar ansvar för något eller är delaktiga, snarare är det förväntat.

Ett år på GKF

Ett år på GKF inleds den första maj med tal av ordföranden, tårtkalas med kaffe och en gemensam paddeltur. Nu börjar även medlemmarnas segelkanoter bli klara för sjösättning en efter en. De riktigt tidiga är redan klara och sjösatta.

Första tisdagen efter 1:a maj drar traditionsenligt tisdagsseglingarna igång. Efter en, förhoppningsvis, jämn kamp på havet samlas seglarna på ljugarbänken alternativt i köket för kaffe, bulle och lite eftersnack.

De flesta torsdagar och ett antal lördagar har vi gemensam paddeltur. Traditionsenligt har dessa torsdagskvällar avslutats med ärtsoppa i klubbhuset men numera är det minst lika vanligt med en gemensam fika ute på en ö i skärgården. Det sistnämnda är även det normala förfarandet på lördagspaddlingar.

På onsdagar blir det full fart på föreningen då våra härliga ungdomar äntrar gårdsplanen med sin energi och glädje. Våra föräldrar och ledare får varje gång ordning på gruppen och de kommer ut på havet för dagens segelträning. Seglarskolans ungdomar börjar med optimistjolle för att snart gå över till A-kanot, en för sin storlek snabb och utmanande båt. När de blivit lite större är det dags för den utmanande och roliga B-kanoten som de kan segla under resten av sin ungdomstid.

När högsommaren och semestrar gör intåg i Sverige går föreningens arrangerade aktiviteter ner i intensitet och vi gör ett litet sommaruppehåll som förening. Våra medlemmar slutar dock inte vara aktiva och det blir många privata paddel och segelturer. Den gemensamma eskadern vecka 29 som lockar ett varierande antal seglare börjar numera traditionsenligt med en tur till Valö. Ön är föreningens uthamn, vi arrenderar marken och äger byggnaderna. Under sommaren är det flera medlemmar som passar på att spendera ett antal dagar Valö. Detta är en chans att komma bort från det moderna livet och försaka datorer, el och rinnande vatten och istället få chansen att njuta av havet, naturen och lugnet.

När semestrarna är slut blir det återigen full fart på föreningens aktiviteter. Det är seglarskola, paddlingar av olika slag och inte sällan med ett tema samt våra tisdagsseglingar. Tyvärr går det fort och hösten börjar närma sig, det mest positiva med det är att GKF:s stora kräftskiva hålls. Detta är en aktivitet som förenar föreningens alla grupper och vi brukar ha en mycket trevlig kväll långt in på småtimmarna.

När kvällarna blir mörkare och kallare tar seglarna upp sina segelkanoter, paddlarnas sommarplatser upphör och föreningen går ner lite i varv. Verksamheten stannar dock aldrig helt upp. Även mitt i vintern lyser flitens lampa i verkstaden då någon arbetar på sin båt. Men inte minst är det paddling från föreningen under hela året. I alla fall så länge vattnet är mjukt. Torrdräkt och vana vid att paddla är såklart ett krav för att hålla på med detta. För den invigde kan en vintertur med vindstilla, kall, hög och klar luft slå en paddling en sommarkväll.

När våren nalkas börjar aktiviteten på föreningen öka igen. Seglarna börjar arbeta med sina båtar och sitter gärna på ljugarbänken i solen med en kopp kaffe. Det blir fler och fler deltagare på paddelturerna och man springer på vänner som man inte träffat på ett par månader. Nu dröjer det inte länge förrän det är dags för tårta och tal av ordföranden och sedan är cirkeln sluten.


Kontaktinformation

Besöksadress
Saltholmsgatan 42
426 76 Västra Frölunda

Postadress
Göteborgs Kanotförening
c/o Rolf Stade
Samuel Norbergsgatan 4
431 34 Mölndal

Bankgiro: 666-7323