Hoppa till innehåll

KURS: Bogsering, grunder

Vad gör du om någon i sällskapet, oavsett anledning, inte längre kan paddla eller manövrera själv, och det inte går att stanna kvar på platsen? Bogsering är en metod som ibland bara är praktisk, ibland enda sättet, att hjälpa när något händer med utrustning eller paddlare på havet. Ibland är bogsering också en helt nödvändig komponent för att undvika eller lösa en nödsituation.

För att kunna bogsera en annan havskajak på ett på ett tillförlitligt sätt utan att skada dig själv eller andra, eller trassla till situationen mera, behöver du rätt utrustning, kunskap och inte minst övning.

Under kursen får du en introduktion till bogsering med midjesystem. Vi tittar på exempel på utrustningar och hittar situationer där bogsering kan vara användbar. Sedan övar vi tillsammans, dels för att se en del av de fördelar och begränsningar som några olika utrustningar och metoder har, dels för att få lite förståelse för hur det är att bogsera och att bli bogserad.

Kursen passar dig som har paddlat tidigare och kan manövrera dig dit du vill.

Ta gärna med egen bogserutrustning om du redan har. Om du däremot tänker köpa eller tillverka ett eget bogsersystem – vänta hellre med det till efter kursen. Kajaken du använder på kursen skall ha däckslinor och de bör vara i bra skick.

Vi kommer att gå igenom en del saker vi ett eller flera tillfällen på en strand någonstans så det är bra om du har med lite förstärkningskläder.

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att börja med en genomgång på land, så du behöver inte ha flytväst och kapell på från början. Ungefär i halvtid gör vi ett kort uppehåll på någon strand för fika, som du själv tar med.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare, och minst 3. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

 

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

28 aug 2023
Expired!

Tid

17:30 - 20:30
Kategori