Hoppa till innehåll

KURS: Effektiv och skadeförebyggande paddelteknik

Det finns många anledningar att förbättra sin paddelteknik, det handlar inte bara om att kunna paddla fortare, längre eller fler dagar i rad:

  • Paddla mer obehindrat i motvind eller med full last.
  • Minska risken för skador från till exempel överbelastning och repetition.
  • Njut av omgivningarna mera.
  • Skapa större flexibilitet i vägval.
  • Skapa större säkerhetsmarginaler.
  • Spara kraft till annat också.

Har du haft problem med skador som uppstått av paddling, eller påverkar den, kan en effektiv, skonsam paddelteknik vara en del av lösningen.

Rätt teknik kan göra underverk med paddlingen, oavsett vilken utrustning du har och hur erfaren du är. Alla typer av kanotpaddling bygger på samma grunder. I den här kursen tittar vi både på dessa grunder och på det som är utmärkande för just havskajakpaddling i meningen turpaddling på havet, kort som lång.

Under kursen går vi igenom grundläggande tekniker och strategier för en effektiv och skadeförebyggande paddelteknik, övar tillsammans och tittar på olika metoder som du kan använda för att fortsätta att utveckas på egen hand.

Även val av paddel och kajak spelar stor roll för hur du upplever paddlingen. Vi tittar kort på olika faktorer att tänka på, ur ett paddelteknikperspektiv.

Kursen passar alla havskajakpaddlare, från dig som paddlat några gånger till dig som paddlat länge men saknar någon av fördelarna ovan, vill göra sig av med ovanor eller lyssna på kroppens signaler. Vi använder vanlig paddel, så kallad euro-paddel. Du behöver kunna justera fotstöden i den kajak du har på kursen, och gärna ryggstödet.

(Om du i vanliga fall eller ibland använder grönlandspaddel kan du använda vissa moment ur den här kursen direkt med en sådan, medan andra moment inte alls berör de egenskaper hos en grönlandspaddel som skiljer den från en euro-paddel.)

 

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att börja med en genomgång på land, så du behöver inte ha flytväst och kapell på från början. Ungefär i halvtid gör vi ett kort uppehåll på någon strand för fika, som du själv tar med.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

Lånekajak på kursen
För dig som vill använda en av våra lånekajaker på kursen gäller boknings- och lånereglerna som vanligt. Du får alltså inte göra fler bokningar än vanligt för att vara med på kurs.

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

04 sep 2023
Expired!

Tid

17:00 - 20:00
Kategori