Hoppa till innehåll

KURS: Kamraträddning, fortsättning + Säkerhetsteknik, grunder

Att kapsejsa och gå ur kajaken på havet kan vara allt från helt oförargligt via besvärligt till farligt. Med rätt förberedelser kan man tillsammans lösa det mesta. Efter en räddning kan man antingen fortsätta paddla som innan, bara lite blötare, eller i alla fall ha skaffat sig bättre förutsättningar för att fortsätta att lösa situationen.

Kursen tar vid där grundkursen i kamraträddning slutade. Vi går igenom några olika varianter av åtgärder och kamraträddningar som kan behövas i speciella situationer, till exempel om den nödställde, eller kanske rent av räddaren, är mycket nerkyld, skadad eller sjuk.

Efter räddningsövningarna går vi iland, byter om, fikar och fortsätter sedan med att prata om och titta på några grundläggande saker att tänka på, att kunna och att ha med, för att öka säkerheten på dina turer.

Kursen passar alla som har utfört några vanliga kamraträddningar, både som nödställd och räddare, och paddlat åtminstone några gånger tidigare.

Plats, tid och utrustning

Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid.

Under räddningsövningarna blir du förstås genomblöt. Även om vattnet är någorlunda varmt så här års är det bra om du har torrdräkt eller våtdräkt, kanske med vindtätt skal, eller i alla fall badvänlig heltäckande klädsel. 

Själva räddningsövningarna utgör ungefär första halvan av kursen. Efter dem går vi iland, byter om till vanliga kläder, eller paddelkläder med förstärkning för att sitta stilla på land tills vi paddlar hem. Vi är då förmodligen en bit bort från GKF, så att du behöver byta om på en strand. Ta med handduk och varma förstärkningskläder. Du behöver ha med ditt ombyte och din fika vattentätt förpackade i kajaken, och fikat behöver klara att ligga i kajaken medan den bland annat blir vänd uppochner.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

Lånekajak på kursen
För dig som vill använda en av våra lånekajaker på kursen gäller boknings- och lånereglerna som vanligt. Du får alltså inte göra fler bokningar än vanligt för att vara med på kurs.

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

13 sep 2023
Expired!

Tid

17:00 - 20:00
Kategori