Hoppa till innehåll

KURS: Manöverteknik, grunder

Att kunna komma dit du vill med din havskajak, den väg du vill, är inte bara roligt och praktiskt, det är dessutom nödvändigt för att kunna undvika att komma dit du inte vill. Vare sig ditt mål är att i olika förhållanden paddla nära stranden, undvika hinder, manövrera i en grupp av kajaker eller ta dig fram till en nödställd behöver du kunna kontrollera både din kurs och hur kajaken rör sig i förhållande till den.

Under kursen går vi genom teorin bakom- och övar grundläggande manövertekniker, så att du kan använda dem på ett effektivt sätt och samtidigt minska risken för att du kapsejsar eller skadar dig på grund av en manöver.

Moment vi kommer att gå igenom är framförallt sveptag, glidande lågt stöd, rotation på stället, kurshållning och akterliga roder.

För vem
Kursen passar såväl dig som paddlat åtminstone några gånger tidigare, som dig som är mera erfaren men inte lagt så stor vikt vid din manöverteknik tidigare.

Paddel
Tekniken vi går igenom är främst avsedd för så kallad vanlig paddel, även kallad europapaddel, men med viss egen anpassning fungerar det mesta naturligtvis även för grönlandspaddel. Vingpaddel är däremot inte lämplig för denna kurs.

Kajak
I den här kursen använder vi inte roder men den passar även dig som har en havskajak med roder, om du fäller upp det. Paddlar du i vanliga fall med roder bör du ju ändå kunna klara en situation där rodret inte fungerar.

Du bör kunna justera fotstöden i den kajak du använder på kursen.

Du kommer sannolikt att kunna göra mer och lära dig lättare om du genomför kursen i en havskajak som är konstruerad för att paddlas utan roder. Av våra lånekajaker är därför Saluti, Sunnan, Kuling, Virvel och Il Tempo Gigante de som är lämpligast.

 

Plats, tid och utrustning
Vi ses på Saltholmen, färdiga att sjösätta på angiven tid, med utrustning och klädsel för en tur på några timmar i rådande förhållanden, med ett eller några strandhugg. Vi kommer att börja med en genomgång på land, så du behöver inte ha flytväst och kapell på från början. Ungefär i halvtid gör vi ett kort uppehåll på någon strand för fika, som du själv tar med.

Obligatorisk föranmälan
Högst 6 deltagare. Anmäl dig senast dagen innan, via e-post till peter@kane.se och vänta på bekräftelse. Kursen kostar inget och är bara för dig som är medlem.

Du som vill delta i en kurs du redan deltagit i får gärna göra det, men bara om det kvällen innan kursstart finns plats kvar. Definitivt besked om plats kan alltså i detta fall komma sent.

Lånekajak på kursen
För dig som vill använda en av våra lånekajaker på kursen gäller boknings- och lånereglerna som vanligt. Du får alltså inte göra fler bokningar än vanligt för att vara med på kurs.

Instruktör: Peter Kane

Välkommen!

Datum

06 sep 2023
Expired!

Tid

17:00 - 20:00
Kategori