Hoppa till innehåll

Kanotsegling

Kanotsegling i Sverige

Kanotsegling förekommer på många platser i Sverige, men är främst koncentrerad till Göteborg, Stockholm och Karlstad. Som idrottsgren sorterar Kanotsegling under Kanotförbundet. Ett nationellt register med alla segelkanoter runt om i landet håller på att byggas upp och finns tillgängligt på Kanotförbundets hemsida

På västkusten är Göteborgs Kanotförening  samlingspunkten för kanotsegling. De allra flesta segelkanoterna här har också sin hemmahamn på GKF,  men det finns en och annan kanot på andra ställen längs kusten. Det finns också en hel del upplagda gamla segelkanoter runt om i ladorna, ibland dyker det upp någon ny kanot på GKF, uppspårad av någon entusiast och renoverad.  De största klasserna är D-kanot, Jakt och juniorkanoterna A och B. C-kanot var en stor klass på 40- och 50-talet och börjar nu komma tillbaks lite grand med både nybyggen och nyrenoverade kanoter. Även E-kanotklassen växer, främst genom nybyggen av modernare plastkanoter inriktade på kappsegling.

I Stockholmsområdet seglas det främst C- och E-kanot, men det finns även några D-kanoter och jakter.

I Stockholm är kanotseglingen utspridd på flera klubbar tex Föreningen för Kanotidrott  (FKI), Ålstens BåtsällskapMälarhöjdens KanotsällskapHuvudsta Kappsegllings- och Kanotklubb. FKI är den äldsta föreningen för kanotsegling i Sverige.

A- och B-kanoter seglas och byggs också en hel del. Det finns en klubb Segelsportföreningen Ungdomarnas Båtbygge där ungdommar bygger sina egna jollar, däribland A- och B-kanoter, som de sedan långseglar med på föreningens läger.

I Karlstad  är C-kanot en stor klass och seglas främst vid Jollesglarna Karlstads Kanotförening. På senare år har det byggts en hel serie av nya C-kanoter i plast här.

Marstrands fästning i fjärran.

I Örebro på Örebro Kanotförening har framförallt juniorklasserna A- och B-kanot varit stora, men för tillfället är aktiviteten inte så hög.

På Kanotförbundets hemsida, under kanotsegling,  finns  klubbar med kanotsegling i sin verksamhet listade. Här kan man också hitta information om kappseglingar och andra kanotseglingsarrangemang runt om i landet.

Natthamn